Gamla riktlinjer i ambulansen hotar patientsäkerheten i Jämtland

Gamla riktlinjer i ambulansen hotar patientsäkerheten i Jämtland
Skyddsombudet Tim Wiklund gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket om bristerna i verksamheten.

Vårdförbundets skyddsombud inom ambulanssjukvården i Jämtland är orolig för patientsäkerheten. Ambulanssjuksköterskorna ska vårda svårt sjuka patienter men har inaktuella behandlingsriktlinjer och kan inte läsa journaler under arbetspassen.

Redan 2011 gjorde skyddsombudet Tim Wiklund arbetsgivaren uppmärksam på brister i verksamheten. Det saknades både uppdaterade behandlingsriktlinjer och möjligheter att läsa och skriva journalanteckningar i ambulanserna. Men ingenting hände och för ett tag sedan gjorde han en anmälan till Arbetsmiljöverket, som nu har dragits tillbaka.

Satte ner foteten

– Jag var tvungen att sätta ner foten. Jag är fortfarande orolig, men eftersom landstinget nu håller på att upphandla ett nytt datajournalsystem för hela sjukhuset måste vi avvakta med den delen, säger han.

De pågående upphandlingarna innebär att ambulansen måste vänta in det nya journalsystemet. Så tills vidare kan de inte läsa journaler när de är hemma hos patienter, och de kan heller inte göra annat än att skriva för hand under körningarna. Som ofta är guppiga.

”Arbetsgivaren hänger inte med”

– Vår verksamhet har utvecklats till att bli en avancerad vårdenhet på hjul och det känns som om arbetsgivaren inte har hängt med. Vi ska behandla hjärtinfarkter med trombolys och vårda svårt sjuka patienter i deras hem, men vi får inte de verktyg vi behöver, säger Tim Wiklund.

En halv seger har dock uppnåtts. Behandlingsriktlinjerna, som hittills bara funnits på papper som ingen hinner uppdatera, ska nu läggas in på den digitala plattformen Mobimed Smart.

Problemen inte lösta

– Problemen är inte lösta med det här, men det är bra att vi nu kan kvalitetssäkra behandlingsriktlinjerna. Och arbetsgivaren har gått oss tillmötes genom att låta oss medverka i en arbetsgrupp om journalsystem. När vi ser vilket system det blir kan vi direkt  sätta i gång med hanteringen för ambulansen, säger Tim Wiklund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida