Sanna tar sina poäng på nätet – men alla lyckas inte lika bra

Sanna tar sina poäng på nätet – men alla lyckas inte lika bra
Sanna Norman är nöjd med sina distansstudier och glad över att hon snart är färdig sjuksköterska. Foto: Anders Olsson

När studierna sker i soffan och via Skype är det extra viktigt med disciplin, berättar distansstudenten Sanna Norman på en skakig uppkoppling från Gotland. Hon är snart färdig sjuksköterska. Men nya siffror visar att distansstudenter lyckas allt sämre.

30 april 2013

Fibernätet sträcker sig inte till Slite på nordöstra Gotland. Bara i Visby finns full 4 G-täckning. Skypebilden är därför lite skakig. Men det mobila bredbandet har räckt gott för Sanna Norman under tre år som distansstudent vid Karolinska institutet i Stockholm.

Till sommaren är hon färdig sjuksköterska. Att det har gått bra tror hon beror på att hon har sett studierna som ett jobb. Hon lämnar barnen på förskolan och följer sedan rutinen; frukost, kaffe och en heldags disciplinerat plugg.

— I mitt fall har jag inte haft något val. Jag kan inte sitta och läsa på kvällar och helger då jag ska vara mamma.

Sämre resultat

Jämfört med andra studenter är blivande sjuksköterskor bra på att ta sina högskolepoäng. Men nya siffror från Universitetskanslerämbetet visar att studenter presterar allt sämre, särskilt de som läser på distans. Utvecklingen är densamma inom både teoretiska program och utbildningar som leder till yrkesexamen.

— Det är framför allt bland distansstudenter prestationsgraden sjunker. Under tiden den har gjort det har antalet distansstudenter ökat. Vi vet inte exakt varför utvecklingen ser ut så här, men håller på att undersöka det, säger Lena Eriksson, utredare på Universitetskanslerämbetet.

Förstår svårigheterna

Utan möjlighet att läsa på distans hade inte Sanna Norman kunnat bli sjuksköterska. Hon är nöjd med sin utbildning. Samtidigt ser hon nackdelar.

Kontakten med lärare kan vara svår. Här är distansstudenter beroende av att lärarna svarar på mejl. Föreläsningarna tycker Sanna Norman är mest givande när de är direktsända, då hörs campusstudenternas frågor, som också tillför något. Men ofta strular tekniken och det är vanligast att distansstudenterna på KI får föreläsningar inlästa tillsammans med en powerpoint-presentation.

Ensamheten var ett problem, men Sanna Norman har löst det.

— Jag tog kontakt med en klasskompis som jag började plugga med på Skype. Vi kan sitta uppkopplade i flera timmar. Att ha någon att diskutera med är särskilt viktigt eftersom vi går en utbildning som kräver mycket reflektion.

Studenter presterar sämre

Så stor del av sina registrerade poäng tar sjuksköterskestudenterna:

Läsåret 2004/05

  • Campus: 95,4%
  • Distans: 94,5%

    Läsåret 2009/10
  • Campus: 93,6%
  • Distans: 90,4%

    Här finns distansutbildningar för blivande sjuksköterskor:
      • Dalarna
      • Gävle
      • Luleå
      • Kristianstad
      • Stockholm (KI)
      • Umeå
      • Linnéuniversitetet
      Hämtar fler artiklar
      Till Vårdfokus startsida