På Alby ängs äldreboende utanför Stockholm har man infört nya kostvanor som snabbt har gett resultat. De boende går inte ner i vikt som de gjorde förut, är mindre oroliga och mår bättre. Kortare nattfasta och hemgjorda, välsmakande frukt- och bärsmoothies är en del av kostprogrammet. 

På en av de sex avdelningar testar man att ersätta laxermedel med plommon och linfrön i morgongröten.

– Om det fungerar bra inför vi det på alla avdelningar, säger sjuksköterskan Anna Pramila.

Utbildar hela personalen

De nya kostvanorna är en viktig del av ett utbildningsprogram för de anställda som Anna Pramila håller i. Två kurser ingår i programmet, den ena handlar om mat och den andra om läkemedel. Varje kurs omfattar tolv timmar och all personal ska genomgå programmet.

Förutom att de boende håller vikten bättre har utbildningen också lett till att användningen av värk- och sömntabletter minskat och att antalet läkemedelsmisstag gått ner med 80 procent. Dessutom har det blivit färre trycksår, i dag har endast en av 60 patienter det.

– Det handlar om att personalen förstår vad de gör och vad ett misstag innebär, de blir mer kunniga och observanta på de boende, säger Anna Pramila.

Blir inte dyrare

Utbildningen görs under så kallad överlappningstid och har inte kostat något. Inte heller har det blivit dyrare att ersätta näringsdrycker med hemgjorda smoothies. Däremot sparar äldreboendet pengar på minskade läkemedelskostnader.

– Vi är bara i början ännu, men jag hoppas att de goda resultat vi sett hittills står sig. Allt handlar om att vi vill ge våra boende mer livskvalitet, säger Anna Pramila.