Biosensorer används inom medicinen för att upptäcka och undersöka halten av olika ämnen, ett exempel är blodsockermätare för diabetiker.

Nu har forskare vid Centrum för biosensorer och bioelektronik i Linköping, tillsammans med forskningsinstitutet Acreo, byggt en prototyp till en liten biosensor som kan användas för att upptäcka infektioner och sjukdomar som cancer.

Trycks på plast eller papper

I produktionen kan den tryckas direkt på plast eller papper och vid större volymer skulle sensorerna inte kosta mer än ca fem kronor.

– I framtiden kan biosensorer få stor betydelse för upptäckt och kontroll av njursjukdom, hjärtsjukdom och cancer. De kan också spela en viktig roll för individanpassad vård genom att erbjuda möjligheter till snabb genetisk analys, säger Professor Anthony Turner, föreståndare för Biosensors and Bioelectronics center vid LiU.

Digital hälsomässa

Prototypen visas upp under Digital health days som hålls på Stockholmsmässan den här veckan.

På mässan kan man se en hel del av det som kanske kommer att bli framtiden inom hälso- och sjukvården. Nya diagnosmetoder, vetenskapliga upptäckter och den snabba digitala utvecklingen gör att vi står inför en medicinsk revolution, menar bland andra Steven Burrill, forskare inom life science, som medverkar på det inledande seminariet.