I en debattartikel i DN utrycker fem forskare och läkare sin oro över Socialstyrelsens och Statens folkhälsoinstituts rapporter om att stroke ökar hos kvinnor och män i åldrarna 35 - 44 år.

Konsumtion av fett ökar

Sedan mitten av 00-talet har konsumtionen av animaliska fetter från smör, grädde och feta mejeriprodukter ökat kraftigt samtidigt som intaget av kolhydrater har minskat. Eftersom nationella undersökningar visat att var fjärde svensk provat LCHF-dieten finns det enligt artikelförfattarna en koppling till kosthållningen.

En okritisk och dåligt underbyggd rekommendation som uppmuntrar till att äta mer animaliska fetter och protein leder till stigande kolesterolnivåer, hjärtkärlsjukdomar och ökande bukfetma. Sammantaget betyder det att LCHF och andra fettdieter utgör hot mot folkhälsan, anser författarna.

Medelhavskost är att föredra

I stället lyfter de fram de så kallade medelhavskosten som innehåller mycket grönsaker, frukt, bönor, fisk och skaldjur, kyckling samt omättade fetter. Enligt skribenterna är detta sätt att äta vetenskapligt väl underbyggt eftersom det rekommenderas både av Livsmedelsverket såväl som av andra expertgrupper.

Bakom debattartikeln står Mai-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska universitetssjukhuset, Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset, Lars Weinehall, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet, samt Lena Björck, medicine doktor vid Sahlgrenska Akademin.