Den boende hade varit dålig en längre tid och tydligt förklarat för personalen att ingen skulle sitta vid sängen och vaka när döden var nära.

Den aktuella natten gjorde de undersköterskor som arbetade precis som tidigare; de tittade till patienten ofta och erbjöd sig att stanna i rummet. Vid varje tillfälle tackade den sjuke nej.

Anhöriga var hos patienten en del av natten. Patienten var något rosslig, men besvärades inte av det och tillståndet var stabilt. Undersköterskorna rapporterade läget till sjuksköterskan. I väntan på henne och beslut om vidare åtgärd tittade de ofta till patienten.

Tvingades stanna hos patienten

När sjuksköterskan kom beordrade hon undersköterskorna att vaka hos patienten, men trots att de nekade med hänvisning till patientens önskemål tvingade hon dem att stanna hos patienten. När sjuksköterskan lämnade huset återgick de till tät tillsyn.

När patientens tillstånd försämrades kontaktade de sjuksköterskan igen, som återigen sa att undersköterskorna inte fick lämna rummet. De stannade därför där tills patienten lugnt och stilla somnade in – så tysta och diskreta som möjligt.

Undersköterskorna har reagerat starkt på att den döende patientens önskan inte respekterades och händelsen är anmäld enligt lex Sara.