– Många börjar med mat för att det står fyra månader på burkarna. De finns på hyllorna i affären och då tänker föräldrar 'det här kan jag ge', säger Catrin Jonsson, barnsjuksköterska på barnavårdscentralen vid Sidsjö Vårdcentral i Sundsvall.

CatrinJonsson
Catrin Jonsson. Foto: privat

Amningen minskar i Sverige

Tidig - eller för tidig - introduktion av vanlig mat kan vara en av orsakerna till att amning under barns första levnadsår minskar i Sverige. Det tror Socialstyrelsen, Livsmedelsverket, Konsumentverket och Statens folkhälsoinstitut som under sommaren släppte sin gemensamma amningsstrategi med åtgärder för att främja amning.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att små barn kan få pyttesmå smakprov från tidigast fyra månaders ålder, som lite sås på ett finger eller ett kryddmått fruktmos.

Förvirrande märkning

Att hitta deciliterstora burkar i barnmatshyllan med märkningen "från fyra månader" är förvirrande och lockar föräldrar att ge spädbarn vanlig mat för tidigt och i för stora mängder, anser myndigheterna bakom amningsstrategin som istället vill att det ska stå "lämpliga från sex månader, men tidigast från fyra månaders ålder" på burkarna med mat för de allra minsta. Det skulle stämma bättre överens med Livsmedelsverkets råd kring introduktion av mat.

I början av oktober hålls ett möte om detta på Livsmedelsverkets kontor i Stockholm. Alla barnmatstillverkare är inbjudna.

Frivillig förändring

– Förhoppningen är att industrin frivilligt ska gå med på att märka om sina burkar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och ordförande för den Nationella amningskommittén.

Eftersom barnmatstillverkarna inte bryter mot några regler handlar det om en frivillig ändring. Alternativet är att försöka få till förändrade regelverk på EU-nivå, vilket skulle ta väldigt lång tid, berättar hon.

Hoppas på ny märkning

Trots rådet att helamma i sex månader möter bvc-sjuksköterskan Catrin Jonsson många föräldrar som vill börja tidigare med mat. Barnmatsburkarna är lättillgängliga, färgglada och väcker nyfikenhet. En ändrad märkning av fyramånadersburkarna vore lämpligt, tycker hon.

– Det kan vara bra att börja med mat om bäbisen inte går upp i vikt. Men så är sällan fallet. Föräldrar ger mat för att bäbisen verkar intresserad, för att pappan kan vara mer delaktig och för att det är lite kul.