Vid halvtolvtiden i dag samlades omkring 600 personer vid centralstationen i Malmö för att manifestera mot nedmonteringen av sjukvården i samband med Region Skånes diskussionsdag mötesplats Skåne.

– Målet är framför allt att anställningsstoppet ska upphävas och att politikerna ska inse att det inte går att anpassa vården efter pengar i den utsträckning som de gör i dag, säger Agneta Lenander, sjuksköterska och talesperson för nätverket Rädda Sjukvården Skåne, som arrangerat demonstrationen.

Trummor och visselpipor

Tillsammans tågade mötesdeltagarna till dockplatsen i Malmö där mötesplats Skåne arrangerats. Väl där hölls tal, musik, och en ”otyst”-minut. Allt för att påkalla politikernas uppmärksamhet.

– Vi bad alla att ta med visselpipor, trummor, allt som för oväsen. Vi gjorde samma grej på en demonstration i Landskrona. Det blir riktigt effektfullt, säger Agneta Lenander.

Ett osnällt diplom

Senare på dagen träffade demonstranterna regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) för att överlämna en tavla och ett "diplom" till regionstyrelsen. Enligt Agneta Lenander är det dock tveksamt om det är den typen av diplom som kommer att pryda väggarna i politikernas arbetsrum.

– Det handlar om deras gärning för den skånska sjukvården. Orden är inte så snälla om man säger så, säger Agneta Lenander.