Svenska sjuksköterskors missnöje med löner och arbetsvillkor gynnar grannlandet i väster. Norge är i stort behov av vårdpersonal och tar tacksamt emot svenska sjuksköterskor, som kan tjäna betydligt mer och få bättre arbetsvillkor i grannlandet.

Nästan 800 hittills i år

Nästan 800 svenska sjuksköterskor har hittills i år fått tillstånd att arbeta i Norge.

Nyutexaminerade är en stor grupp sökande och det är framför allt inför sommaren de flesta ansökningarna kommer, berättar Anette Bryn, kommunikationsrådgivare på Norges statliga auktorisationskontor, för Vårdfokus.

Tjänar 10 000 kronor mer

Nyutexaminerade Camilla Gunnarsson och Josefin Moberg berättar för den norska tidningen Vårt Land att de tjänar 10 000 svenska kronor mer i månaden som sommarvikarier på sjukhuset i Lørenskog i Akershus, Norge.

De var erbjudna sommarjobb tre timmars bilfärd söderut, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men tackade nej eftersom deras lönekrav på 24 000 kronor i månaden inte accepterades.

- Att jobba utomlands var vårt sätt att protestera på, berättar Camilla Gunnarsson för tidningen.

Stänger vårdplatser

Just Göteborg har haft extremt stor brist på sjuksköterskor i sommar. I måndags öppnade medicinakuten på Mölndals sjukhus igen, efter att ha tvingast hålla sommarstängt i nio veckor på grund av personalbrist.

Från flera håll i landet, som Umeå och Nyköping, kommer rapporter om fortsatt personalbrist och stängda vårdplatser.

"Vi dammsuger Sverige på sjuksköterskor", skriver Norska tidningen Vårt Land.