Västra Götaland: Fel och uteblivna mediciner hotar de gamlas hälsa

Västra Götaland: Fel och uteblivna mediciner hotar de gamlas hälsa
Felaktiga och uteblivna mediciner från en ny leverantör skapar kaos i Västra Götaland. Arkivbild: Mostphotos

En privat leverantör tog över leveransen av dosmediciner och sedan dess har masen fått in 80 avvikelseanmälningar från äldreboenden i Uddevalla. Nu gör hon en lex Maria-anmälan.

Genom att lägga priset mycket lägre än det statliga Apoteket AB vann det privata Apotekstjänst AB upphandlingen om att få distribuera dosdispenserade läkemedel. Sedan dess har tidningarna i Västsverige rapporterat om kaos i medicinleveranserna i Halland, Göteborg och Bohuslän.

Under juli fick Uddevalla kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska in 80 avvikelseanmälningar från äldreboenden i Uddevalla som fått antingen fel eller försenad medicin. ”Det här är inte klokt”, säger hon till Vårdfokus.

Kunde ha slutat illa

Masen, Ann-Britt Petersson, påpekade redan i juni riskerna för Inspektionen för vård och omsorg – nu har hon gjort en lex Maria-anmälan. Det gäller ett enskilt ärende där en gammal människa fick ett hjärtrytmreglerande läkemedel.  I  sista sekund upptäckte vårdpersonalen misstaget.

– Leverantören hade lagt en för hög dos i påsen och det kunde ha fått förödande konsekvenser om det inte hade upptäckts. Här fanns risk för allvarlig skada, säger Ann-Britt Petersson.

Hon är förvånad över att kommunens sjuksköterskor har orkat hela sommaren.

– De är helt uppgivna och den enda anledningen till att de inte har sjukskrivit sig är lojaliteten mot patienterna. Både de och hemtjänstpersonalen har slitit sig blodiga.

Ständiga fel

Ann-Britt Petersson berättar om ständiga fel. Som att tilläggsmediciner, som kommer i askar för att de inte får plats i doserna, är upp till två veckor försenade. Hon har 20 års erfarenhet av dosmedicinering och säger att hon aldrig har varit med om något liknande.

– Var felet ligger vet jag inte. Vi masar i Fyrbodal varnade för byte av leverantör innan sommaren, men ingen lyssnade. Den ansvariga i regionen som jag varit i kontakt med är helt oförstående inför att det inte fungerar, säger hon.

Lika upprörd är Anette Stigsdotter-Karlsson, distriktssjuksköterska inom hemsjukvården i Uddevalla.

– Vi har ett system med många gamla i kommunerna och dosmedicinerna är en förutsättning för att de ska klara av sin medicinering själva. Vacklar det behöver fler hemsjukvård och jag undrar var vi ska ta de resurserna ifrån, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida