Vårdfokus har tidigare berättat om den tuffa situationen för ambulanspersonalen i Göteborg. Vikarierna har under sommaren varit allt för få och som ett resultat av det har ledningen i perioder tvingats ställa ambulanser.

Späckade arbetspass har lett till att personalen ofta tvingats hoppa över luncher och måltider. Det fick Vårförbundets skyddsombud Peter Rainé att agera, och tidigare i sommar anmälde han arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

"Ger oss rätt i sak"

Nu har myndigheten presenterat sitt första krav. Senast den 6 september måste ambulansledningen komma med en lösning på problemet, annars kan det bli tal om viten.

– Det är bra att anmälan gav ringar på vattnet. Vi ser att Arbetsmiljöverket ger oss rätt i sak. Det ska bli spännande att se arbetsgivarens svar, säger Peter Rainé.

Tvist om kollekitvavtal väntar

I skrivelsen lyfter Arbetsmiljöverket även fram avsaknaden av ett kollektivavtal mellan Västra Götalandsregionen och Vårdförbundet som en brist. En fråga som det också ska tvistas om senare i höst.

– I och med att vi inte har något kollektivavtal så gäller arbetstidslagen fullt ut. Efter fem timmar ska vi ha rast, och det fungerar inte i dag. Det här måste lösas, säger Peter Rainé.