Musik räddar liv – det är idén med Musikhjälpen som i år sänds för tionde gången i Sveriges Radio P3 och SVT. Tre kända programledare ska bo i glasburen, som denna gång är placerad på Gustav Adolfs torg i Göteborg, och sända dygnet runt mellan den 9 och 15 december.

Själva insamlingen bygger på publikens låtönskningar. I år är insamlingstemat "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet".

Störst risk för unga tjejer

Tjejer mellan 15 och 20 år löper störst risk att dö i samband med graviditet och de vanligaste dödsorsakerna är allvarliga blödningar, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter.

Fattigdom, brist på information och långa avstånd till sjukhus är vanliga anledningar till att många kvinnor i låginkomstländer föder i hemmet och mindre än hälften får hjälp av en utbildad barnmorska vid förlossningen.

FN:s milleniemål

Att minska mödradödligheten är ett av FN:s milleniemål, men i dagsläget är det detta mål som är längst ifrån att uppnås. På tjugo år har mödradödligheten minskat med nästan hälften, men det är lång väg kvar till FN:s mål att alla ska ha tillgång till mödrahälsovård 2015.

Kodjo Akolor, Emma Knyckare och Sarah Dawn Finer leder årets Musikhjälpen och sammanlagt medverkar ett hundratal artister och gäster under veckan.