Omkring 200 barnmorskor manifesterade utanför landstingshuset i Stockholm i går kväll när politikerna diskuterade problemen i förlossningsvården.

Lovar fler platser

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) menade att det blir fler platser när BB Sophia öppnar efter årsskiftet och dessutom har landstingsfullmäktige godkänt förslaget om en ny förlossning på S:t Görans sjukhus som ska stå klar 2017. Och hon välkomnade diskussioner med barnmorskorna.

– Ni får självklart vara med och diskutera. Jag träffar er i olika sammanhang och lyssnar både till era synpunkter och mammornas, sa hon.

Filippa Reinfeldt berättade också att Praktikertjänst har kommit in med alla handlingar för ackreditering av BB Sophia och med det tror hon att de kan öppna som planerat.

Fattas barnmorskor

Beskedet åstadkom dock inga ovationer bland barnmorskorna som manifesterade utanför landstingshuset. De anser att de nya klinikerna inte kommer att förbättra vare sig för kvinnorna eller för barnmorskornas arbetsmiljö. Problemet är att barnmorskorna är för få.

– Enligt den analys som gjorts kommer inskolningen av 80 barnmorskor till nya arbeten på BB Sophia i Stockholm i februari och mars att innebära en värre situation för förlossningsvården än förra sommaren - och den kommer att vara hela året. Det hade vi barnmorskor, som tidigt får signaler och ser trender, kunnat tala om långt tidigare. Det är ett politiskt haveri av stora mått, sa barnmorskan Ia Jeppsson från strategigruppen för "Nu är det nog".