Röntgensjuksköterskan, uppfinnaren och företagaren Ylva Ryngebo från Stockholm tävlade i finalen mot 72 andra kvinnor från Europa, Nigeria, Indien och Malaysia - och tog hem platinapriset.

Lägre stråldos

– Det känns fantastiskt . Det var rekord på duktiga nominerade i år och juryn var enig så det är väldigt roligt, säger Ylva Ryngebo.

Hon får det prestigefyllda platinapriset både för sin mångåriga innovatörsgärning inom röntgenutrustning, som stark förebild för idérika kvinnor inom hälso- och sjukvården, och mer specifikt för MID Comp.

Komprimeringen ger högre bildkvalitet samtidigt som stråldosen till patienten kan sänkas med 50 procent eller mer. Med sänkt stråldos minskar risken för ohälsa, till exempel risken att insjukna i cancer.

Emsamt arbete

Ylva Ryngebo började uppfinna redan 2001, numera på heltid. Vårdfokus skrev om henne då hon fem år senare blev årets svenska uppfinnarkvinna. Hon säger att det har varit ett ensamt jobb där hon tills nu gjort det mesta själv.

– Och det blev en kulturkrock. I vården är du van vid att utgå från andras behov, men som entreprenör har jag fått lära mig att se mer till mig själv. Det har varit en tuff väg jag aldrig skulle orka göra om. Men det jag gjort har handlat om saker vi saknat och behövt i arbetet, så intresset för det jag gör har hela tiden varit stort.

Den medicintekniska kompressionsanordningen MID Comp finns på de flesta röntgenavdelningar i dag.