Trots att vaccinet är gratis i Skåne upp till 20 års ålder är det bara drygt hälften av tonårstjejerna som har vaccinerat sig. Därför ville man höja åldersgränsen till 26 år, precis som i Stockholm och i Danmark. Men på grund av hot om skadestånd från ett läkemedelsbolag lägger nu Skånepolitikerna ner planerna.

– Vi vill få fler flickor att vaccinera sig och vi har fört resonemang om ett tilläggsavtal. Men ett läkemedelsbolag har flaggat för att det kommer att överklaga avtalet och då riskerar vi skadestånd. Därför får vi tyvärr vänta med frågan tills det är dags för ny upphandling, säger Gilbert Tribo, regionråd (FP) till Sydsvenskan.

Hotar med skadestånd

Vårdfokus har tidigare rapporterat om att Stockholms läns landsting har infört gratis HPV–vaccin mot livmoderhalscancer för kvinnor upp till 26 år, utan att göra någon ny upphandling. Det läkemedelsföretag som efter många turer förlorade den nationella upphandlingen av vaccinet till yngre flickor har valt att se mellan fingrarna med detta, men hotar att agera om fler landsting gör likadant.