Det är företaget Smart textiles, knutet till högskolan, som tillsammans med innovatörerna Erney Mattsson och Torbjörn Lundh har tagit fram bandaget.

"Alla kan linda rätt"

Enligt Erney Mattsson är det en kombinationen av det textila materialet och ett visuellt indikatorsystem som gör bandaget så unikt.

– Ett bandage som ska stoppa blödningar genom att klämma ihop blodkärlen måste lindas på ett särskilt sätt, med ett visst tryck. Utan utbildning kan det vara svårt att lyckas. Det här bandaget möjliggör för alla att linda rätt, säger han.

Ny stent för mindre operationer

Samarbetet har även resulterat i en ny typ av stent som ska användas till kärlutvidgning vid operationer. Prototypen är stickad i Textilhögskolans trikålabb med en speciell metalltråd. Till skillnad från dagens stentar ska denna variant kunna tas bort efter operation och på så sätt minska risken för ärrbildning.

– Stentar som används inom sjukvården i dag förs in i förträngda blodkärl och lämnas sedan kvar där. När ett främmande objekt befinner sig i kroppen bildas ärrvävnad. Det innebär att cirka 30 procent av de som blivit opererade för trängda kärl får dem tilltäppta igen inom ett år. Den här nya stenten utgör en förutsättning för nya och mycket mindre operationer vid sjukdomar i mag- och tarmkanalen eller i urinvägar och vid lungtumörer, säger Erney Mattson.

Med hjälp av pengar från Göteborg BIO, ett projekt som stödjer biomedicinsk forskning i regionen, hoppas nu utvecklarna att de smarta textilierna ska finnas på marknaden inom ett år.