Som Vårdfokus tidigare berättat skickade Vårdförbundet Värmland i tisdags in så många som 15 arbetsmiljöanmälningar till Arbetsmiljöverket. Detta för att på allvar lyfta frågorna om hög arbetsbelastning och dåliga arbetstider på länets sjukhus. I samband med att anmälningarna gjordes utlystes även en presskonferens av Vårdförbundet. Det var ett drag som inte uppskattades av landstingsdirektören i Värmland, Hans Karlsson.

"Anmärkningsvärt"

– Det är anmärkningsvärt att Vårdförbundet väljer detta tillvägagångssätt i stället för att lyfta frågan direkt i befintliga fackliga samråd. För att kunna säkerställa arbetsmiljön i en stor och föränderlig verksamhet som landstinget krävs en bra och konstruktiv dialog, inte minst med de fackliga organisationerna, säger Hans Karlsson till Värmlands Folkblad

Men enligt Vårdförbundets vice ordförande i Värmland, Ann-Britt Jonsson, har man under flera års tid eftersträvat samverkan i frågorna. Efter att man gång på gång blivit lovade konkreta åtgärder utan resultat valde förbundets lokalavdelning att ta i med hårdhandskarna.

– Vi har pratat om arbetstider och arbetsbelastning i otaliga forum. Bland annat med Hans Karlsson och hälso- och sjukvårdschefen på ett möte i maj. Personalchefen har själv gått bredvid på intensivvårdsavdelningen i Karlstad en natt och sett hur det ser ut. Dessutom har vi Landstingshälsan med oss i det här. Hela tiden har vi fått samma svar, det blir för dyrt, vi har inte ekonomin, säger Ann-Britt Jonsson.

Sista utväg

De många 6:6a anmälningar som nu gjorts, och som främst riktar sig till divisionerna för operation och medicin på Centralsjukhuset i Karlstad och till länsdelssjukhusen i Arvika och Torsby, var enligt Ann-Britt Jonsson en sista utväg.

– Det är sorgligt att det ska behöva gå till sin yttersta gräns innan något ska hända. Men politikerna har vetat om detta länge, säger hon.