Sjuksköterskorna på barnintensiven, biva, vid Skånes universitetssjukhus hade tidigare en så kallad poängmodell där arbete på obekväma tider gav mer poäng. Tidigare kunde personal på biva, och några få andra avdelningar, få denna kompensation som pengar. Som Vårdfokus tidigare rapporterat sade Region Skåne upp avtalen i början av juni förra året. Nu föreslår Regionen andra avtal, med fyra likriktade modeller i alla verksamheter. I protest mot försämringarna har nu 32 av avdelningens totalt 45 sjuksköterskor valt att säga upp sig.

"Regionen har inte lyssnat"

– Vi har sagt till regionen flera gången att detta kommer att bli den slutliga konsekvensen, men ingen har lyssnat på oss, säger Joakim Arnsberger, förbundsombudsman för Vårdförbundet Skåne.

Landstingets nuvarande förslag innebär i praktiken en lönesänkning på omkring tvåtusen kronor i månaden, enligt Vårdförbundet. Dessutom tvingas de enligt beräkningar jobba åtta timmar mer varje månad. Vårdförbundet har under hösten suttit i förhandlingar med Region Skåne. Men positionerna har varit låsta.

– De har erbjudit ekonomisk kompensation för veckopoängen, men inte för till exempel storhelgerna. I grunden handlar det om att personalen inte känner sig uppskattad för sitt hårda arbete.

Påverkar andra avdelningar

Vad som händer med biva är nu osäkert. Men konsekvenserna hotar att bli stora.

– Det påverkar inte bara biva utan även andra avdelningar som jobbar tätt ihop med dem. Den här verksamheten är dessutom en riksvårdsavdelning och en förutsättning för att den här typen av vård ska kunna bedrivas, säger Joakim Arnsberger.

Väckarklocka

Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne, hoppas nu att uppsägningarna blir en väckarklocka för berörda politiker och tjänstemän. Bollen ligger helt hos dem nu, menar han.

– Det här är ett resultat av en allt sämre personalpolitik inom Region Skåne. Nu får man antingen backa eller erbjuda något som medlemmarna faktiskt köper. Men det kan faktiskt vara så att flertalet redan har jobb på gång och inte är intresserade oavsett hur sockrat ett nytt erbjudande än är. Läget är minst sagt prekärt, säger Mats Runsten.