Stupade brittiska sjuksköterskor ska få sin egen minnesplats

Stupade brittiska sjuksköterskor ska få sin egen minnesplats
Minnesplats över stupade soldater. Nu är det sjuksköterskornas tur att hedras. Foto: Mostphotos.

Männen har sina minnesplatser, men inte kvinnorna som vårdade dem. Nu pågår en insamling för att hedra de brittiska sjuksköterskor som dog under första och andra världskriget.

Enligt historikern och sjuksköterskan Yvonne McEwen är det en skam att alla dessa kvinnor som riskerade sina egna liv för att rädda andras har blivit bortglömda.

– Sjuksköterskor var med om fasansfulla saker, på många sätt samma som soldaterna. De genomled bombregn från himlen och sjukdomar som tyfus och dysenteri, säger hon till tidningen Nursing Standard.

Det finns enskilda minnesplatser tillägnade vissa grupper av brittiska sjuksköterskor som har tjänstgjort i krig, men tanken är att skapa den första samlade platsen för alla de över 1500 som stupade under de båda världskrigen. I november startade därför en kampanj för att samla in en miljon kronor och bygga minnesplatsen vid River Tane i Staffordshire, England. Förhoppningen är att monumentet ska vara färdigt nästa år, 100 år efter att första världskriget bröt ut.

Sjuksköterskor och volontärer hedras tillsammans

I fält var det ibland spänningar mellan de utbildade sjuksköterskorna och volontärerna som kunde ha helt andra bakgrunder, som till exempel författaren Agatha Christie. Den sedermera världsberömda Agatha Christie tjänstgjorde på ett sjukhus under första världskriget och senare på ett apotek där hon lärde sig hur olika preparat och gifter fungerar, kunskaper som hon sedan använde i sina böcker. Men på den planerade minnesplatsen i England får de båda grupperna till sist sluta fred med varandra, där ska de minnas och hedras tillsammans.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida