Almedalen. Varför vill inte politikerna diskutera vårdfrågorna?

Almedalen. Varför vill inte politikerna diskutera vårdfrågorna?
- Det är förödande med politiker som inte vill prata om vårdens problem, säger Sineva Ribeiro. Foto: Kicki Engström Höjer

I söndags mailade Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, in en fråga till socialministern i tv:s morgonsoffa: Hur ser du på vården när våra medlemmar larmar om att situation är svår? Här kan du läsa hans svar.

Som socialminister kan man vänta sig att Göran Hägglund (KD) ska debattera vårdfrågor. Det har han undvikit att göra en längre tid. Så när programledaren i TV4:s  morgonsoffa uppmanade tittare att mejla in frågor under Almedalsveckans första dag så tog Sineva Ribeiro chansen.

Hon ville få svar på hur han ser på läget i vården nu. Svaret löd: ”Vi har den allra bästa vården i Sverige.” Inte ett ord till.

Ett svar som hon tycker misskrediterar hennes och Vårdförbundets medlemmars kunskap om hur det ser ut i vården i dag, där allt fler larmar om hur nära ett krisläge vården har hamnat.

– Just nu känns det som att vi har en regering som inte vågar ta i vårdfrågorna, säger Sineva Ribeiro.

Inte bara Göran Hägglund utan också den sjukvårdsansvariga i Stockholmslandstinget, Filippa Reinfeldt, har fått kritik från flera håll för att de har hållit sig långt från vårddebatterna i Almedalen. Filippa Reinfeldt kom inte ens till Visby. Förödande, tycker Sineva Ribeiro. Politiker måste våga komma och möta kritiken.

Faktum är att merparten av Almedalsveckan har hunnit passera innan någon av partiledarna har lyft vårdens problem i sitt tal. Ändå kommer vården alltid högt upp på väljarnas lista över viktiga frågor.

Nästa år är det valår och om inte förr så räknar Sineva Ribeiro med att vårdfrågorna blir stora då. Här är tre heta frågor som hon tycker att politikerna ska ladda för att kunna prata om:

  1. Hur klara kunskapsnivån i vården? När får Vårdförbundets medlemmar betalda specialistutbildningar?
  2. Patientmakten ökar, vad gör man för att underlätta det?
  3. Var är nytänkandet för att klara behoven i äldrevården?

Får inte väljarna svar på sina vårdfrågor befarar hon att många avstår från att ge sin röst. Det gäller både dem som behöver och dem som utför vården. När politiker inte vill prata vård och än mindre släppa till mer resurser, då biter de sig i svansen, anser hon.

Vårdpersonal som till exempel hinner ta hand om och vända patienter får trycksåren att minska. Om trycksåren halverades från dagens 15 procent skulle enligt beräkningar 1,4 miljarder kronor sparas. Pengar som skulle kunna fortsätta att ge vården en positiv spiral. Det tycker Sineva Ribeiro att även landets högsta politiker skulle kunna förstå.

Gör ni själva tillräckligt för att höras i vårddebatten? Vårdförbundet har inte synts till lika mycket i Almedalen i år som de senaste åren.

– Jag tycker att vi har lyckats bättre i opinionsarbetet i år. Vi har varit med i fler intervjuer och fler debatter än någonsin tidigare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida