Svårigheter att få personal äventyrar säkerheten på rättspsyk i Göteborg

Svårigheter att få personal äventyrar säkerheten på rättspsyk i Göteborg
Personalen på Rågården, Sahlgrenska universitetssjuksets rättspsykiatri, går på knäna. Foto: Stefan Sarajärvi

Säkerheten går inte att garantera och arbetsbelastningen är hög på Rågårdens rättpsykiatriska avdelning i Göteborg. Det har fått bland andra sjuksköterskan Linda Arnströmer att säga upp sig.

Enligt Linda Arnströmer har det varit ”sinnesjukt många luckor i schemat”. Till tidningen GT säger hon att personalstyrkan ibland bara har varit hälften av vad de borde vara, två sjuksköterskor och sex vårdare vid vardera av de två akutvårdsenheterna.

Det är där problemen har varit värst. Det började när rättspsykiatriska i februari i år flyttades till den nya vårdbyggnaden Rågården i Göteborg. Sedan dess har bemanningsproblemen varit stora.

Svårt hindra våld

Vårdförbundet och Arbetsmiljöverket är nu inkopplade. Flera incidenter med våld har förekommit. Bland annat ska en patient ha lyckats slita upp ett brunnslock och krossa flera fönster. Vårdförbundet anser att landstinget har misslyckats med både rekryteringen och arbetsmiljön. Rågården som byggnad är ett problem i sig eftersom korridorerna är långa, trånga och personalen ofta tvingas springa långt när larmen går. Risken finns att någon blir ensam kvar när de dessutom är för få.

Sagt upp sig

Linda Arnströmer blev efter en tuff vår sjukskriven från Rågården och har sagt upp sig. Enligt GT har minst fem andra sjuksköterskor också valt att sluta.

– Det är på grund av arbetstyngden helt enkelt. De som är kvar blir det ännu tuffare för. De nya som kommer in saknar ofta den erfarenhet som behövs, säger Katarina Kullenberg Åke, förtroendevald på Sahlgrenska med särskilt ansvar för psykiatri.

Måste betala för kompetens

Katarina Kullenberg Åke förespråkar ett rejält lönelyft för att Rågården ska komma tillrätta med bemanningsfrågan.

– Vi har hela tiden hävdat att lönerna är för låga för att man ska kunna locka till sig erfaren personal. Om man jämför med den statliga rättspsykiatrin så betalar de mellan 5 000-6 000 kronor mer i månaden, plus att de får mer semester, säger hon till Vårdfokus.

Som en kortsiktig lösning har landstinget efter påtryckningar lovat att ta in bemanningsföretag för att förstärka personalstyrkan vid Rågårdens akutvårdsenheter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida