Uppskjutna operationer ett gissel för personalen på Mölndals sjukhus

Uppskjutna operationer ett gissel för personalen på Mölndals sjukhus
- Att flytta fram operationer till helgen är ingen lösning, anser anestesisjuksköterskan och skyddsombudet Karin Frank om situationen på ortopedoperation vid Mölndals sjukhus. Foto: Jussi Autio.

Den samordnande rollen som anestesisjuksköterskor har vid ortopedoperationen vid Mölndals sjukhus är för tung. Att behöva avvisa patienter, svara i telefonen och samtidigt sköta omvårdnaden är en omöjlig ekvation, anser Vårdförbundets skyddsombud.

På operationsavdelning för ortopedi vid Mölndals sjukhus har man både akuta och planerade ortopediska operationer, kejsarsnitt samt ögonoperationer. Flödet är stort, och eftersom många patienter inte hinns med i veckorna, skjuts ofta mindre akuta operationer upp till helgen.

Samordnande anestesisjuksköterska får ta smällen

Men då det saknas tider även på helgen skjuts problemen bara framåt. Ansvaret att styra upp situationen faller för det mesta på den samordnande anestesisjuksköterskan.

– Vi måste ta de jobbiga samtalen med patienterna om att deras operation blir flyttad. Ibland är de väldigt lugna och förstående och ibland är det betydligt mer komplicerat. Det är ett väldigt stressande uppdrag. Många mår dåligt och bävar inför de här arbetspassen, säger Karin Frank, anestesisjuksköterska och skyddsombud på avdelningen.

Långsiktig lösning måste till

Enligt Karin Frank sker det i stort sett varje helg att man tvingas avvisa personer. Och det är inte ovanligt att man som patient får vänta i timmar på en operation som i slutändan ändå ställs in. Situationen för anestesisjuksköterskorna blir i längden ohållbar eftersom de samtidigt ska sköta andra arbetsuppgifter.

– Vi har påtalat detta i åratal. Ibland tar arbetsgivaren in ett extralag och försöker jobba undan. Men det hjälper inte i längden. Det måste till en mer långsiktig lösning, säger Karin Frank.

Nu har hon i egenskap av skyddsombud vänt sig till Arbetsmiljöverket med frågan. Senast den 2 augusti ska arbetsgivaren ha inlett åtgärder för att sluta flytta fram operationer till helgerna.

– Det måste gå att lösa på annat sätt. Vi vill ge våra patienter ett bättre omhändertagande än så här, säger Karin Frank. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida