Ledningen på barnoperation i Lund anklagas för att vilja tysta personalen

Inte nog med att personalen på barnoperationi Lund går på knäna, det råder även en repressaliekultur som innebär att kritiska röster tystas. 

Det är Vårdförbundets skyddsombud på barnoperationsavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund som har lämnat in två så kallade 6:6a-anmälningar till arbetsgivaren med krav på bättre arbetsmiljö. Kopior har skickats till Arbetsmiljöverket.

Mer att göra

Bakgrunden är att uppdraget har ökat, men personalstyrkan minskat.

– Vi har nått bristningsgränsen, säger Ann–Charlotte Albertson, Vårdförbundets skyddsombud som själv har gått in och jobbat på varenda beredskap de senaste två månaderna.

Det gamla beredskapsavtalet sades upp av arbetsgivaren, vilket innebär att man numera arbetar upp till 40 timmar i veckan och får en extra arbetsdag i månaden. Detta utan att få någon ekonomisk ersättning.

I den ena av anmälningarna beskrivs en ohållbar situation där personalen ständigt oroar sig för att göra misstag på grund av arbetsutmattning.

”Kritiska röster tystas”

I den andra anmälan beskrivs även hur kritiska röster blir ifrågasatta av arbetsgivaren och att det råder en repressaliekultur, något som Vårdförbundet ser mycket allvarligt på.

– Personalen har uttryckt det till oss och det är inte bra, säger Ann–Charlotte Albertson.

Vårdförbundet kräver svar från arbetsgivaren senast den 22 maj kring hur arbetsmiljön kan förbättras och en långsiktig handlingsplan där riskerna för ohälsa minimeras.

Dessutom vill man att arbetsgivaren tillsammans med företagshälsovården senast den 24 maj sätter igång en utredning av hur klimatet är. Resultatet från den undersökningen ska sedan ligga till grund för en handlingsplan som får stopp på repressaliekulturen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida