Var fjärde döende lämnas ensam

Var fjärde döende lämnas ensam
Tiden räcker inte längre till vak vid döende. En fjärdedel dör i ensamhet på våra akutsjukhus. Arkivbild: Colourbox

På Danderyds sjukhus anlitas volontärer för att lindra ångesten hos döende patienter.

Stressad personal på akutsjukhusen hinner inte sitta hos döende patienter. Enligt tidningen Dagens medicin visar statistik från Svenska palliativregistret att 23 procent dör ensamma på sjukhus. På våra äldreboenden dör 12 procent ensamma.

ST-läkaren Charlotte Thålin, vid medicinkliniken på Danderyds sjukhus, läste artiklar om hur vanligt det är att gamla dör i ensamhet på våra sjukhus. Upprördheten fick henne att starta projektet Volontärer på avdelning, som pågick mellan januari och mars 2013.

Medmänsklig kontakt

Volontärerna på Danderyds sjukhus kommer från Röda korset och har alla en vårdbakgrund som exempelvis sjuksköterska eller sjukgymnast, men deras uppgift i projektet har varit att sitta bredvid sängen, hålla en hand, spela musik eller tala lugnande.

Projektet har omfattat fem Röda kors-volontärer som har fått en kortare utbildning i palliativ vård. Under de tre månader projektet pågick träffade de 60 patienter. I 80 procent av fallen gick insatsen ut på att lyssna och samtala. Både volontärer och patienter var mycket nöjda med insatsen.

På Danderyds sjukhus har ledningen beslutat att projektet ska bli permanent. Nu hoppas Charlotte Thålin att modellen med volontärer ska spridas både inom sjukhuset och till andra sjukhus i landet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida