Barnhjärtcentrum i Lund är en av de två enheter i landet som bedriver riksvård för barnhjärtkirurgi, en verksamhet som bedömdes vara i fara då sjuksköterskorna trots starka påtryckningar från flera håll höll fast vid sina uppsägningar.

Men i fredags backade Region Skåne och nära ett års konflikt var över. Sjuksköterskorna på biva – och på de tre andra intensivvårdsavdelningarna vid Region Skånes universitetssjukhus som har haft samma poängmodell – får behålla sitt arbetstidsavtal. Modellen innebär extra tid eller pengar för den som arbetar på svårbemannade, obekväma tider.

De sjuksköterskor som vill ta tillbaka sina uppsägningar har i dag på sig, det vill säga till midnatt. I eftermiddags hade 28 av de 33 sjuksköterskorna valt att göra det, enligt Ingrid Bernstrup Hallberg, biträdande divisionschef på Barnhjärtcentrum.

– Vi hoppas förstås att så många som möjligt stannar så att vi får behålla kompetensen. Fast jag tror vi har tappat några som hunnit få annat arbete eller som redan gick i flyttankar och fick hjälp på traven av arbetsgivarens agerande i den här, just avblåsta, konflikten. Region Skåne är tyvärr inte någon välrenommerad arbetsgivare längre, säger Gunilla Garbov, Vårdförbundets förtroendevalda på biva.