– Våra medlemmar har svårt att få ut sin tid vilket är hela intentionen med flextidsavtalet. Sänkt bemanningen trots lika många eller fler patienter gör att Vårdförbundets medlemmar tvingas stanna kvar på arbetet efter den egentliga arbetstidens slut, det vill säga på övertid, säger Inger Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet Västernorrland.

De enheter som Vårdförbundet har sagt upp flextidsavtalet för är tre allvårdsavdelningar plus dialysen vid Sollefteå sjukhus, plus akutvårdsavdelningen, mammograficentrum, ögonmottagningen, patologen och 13 vårdavdelningar på Sundsvalls sjukhus.

Uppsägningen skickades i fredags och träder i kraft den 1 juli.

– Efter det måste arbetsgivaren betala övertid eller ge tiden i kompledighet efter överenskommelse med medarbetaren. Vi tror att det kommer att bli i ledighet, vilket blir svårt, och då kommer bristen på bemanning att synas. Vi hoppas att vår uppsägning av flextidsavtalet på sikt leder till bättre bemanning och att vi kan ta ansvar som akademiskt utbildade utifrån vår profession och arbeta patientsäkert, säger Inger Johansson.