Det var vid en aktion som genomfördes av Pontus Stenkvist från nätverket Rädda vården som Lars Goedecke, som sitter i regionfullmäktige för Miljöpartiet, luftade sina åsikter om intensivvårdssjuksköterskorna på biva.

Taget ur luften

När Pontus Stenkvist skämtar om att sjukvårdspolitiker tjänar 85 000  kontrar Lars Goedecke med att påstå att "det är som syrrorna som ska sluta nu, de har 60 000-80 000 i månaden". Sedan säger han: "Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig".

Men siffrorna är tagna ur luften. Enligt Region Skånes personaldirektör var den genomsnittliga grundlönen för biva-sjuksköterskorna 30 710 kronor i januari. Inklusive ob för helger och nätter låg bruttoutbetalningarna på i snitt 35 000 kronor.

Förlegad kvinnosyn

Bortsett från de felaktiga siffrorna tycker Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne, att det är anmärkningsvärt att Lars Goedecke hånar kvinnor som tjänar mycket för att de är högt kvalificerade.

– Specialistsjuksköterskor, som har hand om hjärtsjuka barn på en vårdavdelning som uppvisar världsledande resultat, är tydligen inte värda att tjäna pengar. Lars Goedecke verkar tycka att det här med kvinnor och sjuksköterskor och pengar är en kombination som inte går ihop.

"Ett sätt att utpressa"

När Vårdfokus ringer upp Lars Goedecke säger han att enligt hans källor kan sjuksköterskorna tjäna över 60 000, men han säger inte varifrån uppgiften kommer.

– Men man blir ju lite häpen när man hör hur mycket de tjänar.

Hur ser du på det som hänt på biva?

– Det är ju tragiskt att det ska behöva gå så långt. Självklart jobbar de jättemycket, men de har också väldigt fria händer. Det här är ju ett sätt att utpressa också, var har man då sitt ansvar?

Lars Goedecke anser också att det skrivs för mycket om negativa saker när det gäller vården i Skåne.

– Det stämmer inte med verkligheten och vi åstadkommer faktiskt mirakel i sjukvården. Dessutom finns det fortfarande mycket luft i systemen.

Videon är filmad av Hampus Linder.