– Vi vill att de över tusen platser som stängts ner på några år ska öppnas, att anställningsstoppet hävs och att vi får arbetsro igen. Utan kompetent personal och utan vårdplatser är patientsäkerheten i extremt stor fara, säger onkologsjuksköterskan Alexandra Rönnängsgård på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Hon är en av medlemmarna i nätverket Rädda vården, samma organisation som vid en aktion härom dagen fick miljöpartisten Lars Goedecke att lufta sina felaktiga åsikter om intensivvårdssjuksköterskornas löner på barnintensiven, biva, i Lund (du kan se omtalade videon här).

Politiskt obundna

Rädda vården är en politiskt obunden organisation med alla yrkeskategorier i vården representerade, men också patienter och närstående. Den bildades för något år sedan i Malmö.

I Landskrona startar manifestationen på lördag vid Gamla Kyrkans Grund klockan 11.00, i Lund på Clemenstorget samma tid och i Malmö vid Triangelstationens södra uppgång klockan 11.30.

– Detta är en kamp för god och säker vård. Ingen vill hamna i vården som den ser ut i dag för nu är det farligt att bli sjuk. Det är ett mycket pressat läge i vården och många är uppgivna och söker sig någon annan stans. Många orkar inte engagera sig längre då man känner att det inte är lönt eftersom våra politiker hela tiden fattar beslut över våra huvuden, säger Alexandra Rönnängsgård.

Satir och PRO

I Lund går demonstranterna från Clemenstorget till Stortorget där det blir satiriska sånger och tal både från representanter för vården och från Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Jag önskar att alla medmänniskor som anser att en god och säker vård är betydelsefull följer oss på lördag! En vård med kompetent personal som kan erbjuda en sjuk människa en sängplats är vad vi önskar. Alla behövs och det är just det vi strider för, säger Alexandra Rönnängsgård.