– Oj, det kom lite som en chock. Jag har inte sett det själv. Men det låter onekligen smickrande, det känns fantastiskt, säger Cie Rosenqvist när Vårdfokus ringer upp henne.

Cie Rosenqvist studerar fortfarande till sjuksköterska, men sin roll som talesperson för "Inte under 24 000" håller hon just på att lämna bakom sig. Det är dags för någon annan att ta över stafettpinnen.

Får bättre betalt

Liksom på andra orter i landet har få nyblivna sjuksköterskor, om ens någon, lyckats få så mycket som 24 000 kronor i månaden vid anställning på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det är jättetrögt att jobba mot en så stor organisation som Sahlgrenska trots allt är. Men vi ser ändå skillnad i löneförhandlingarna. Nyexaminerade får faktiskt mer betalt numera. Tidigare var arbetsgivaren stenhård med att ingånglönen skulle vara 21 800. Det har börjat ruckats på, det går att få mer. Jag har själv blivit erbjuden 23 000 kronor i månaden, säger Cie Rosenqvist.

Fler med i upproret

En annan sak som glädjer henne är att allt fler sjuksköterskestudenter ansluter sig till löneupproret och att många i dag vet att det finns alternativ till Region Västra Götaland. Både i kommunerna och hos privata vårdgivare kan nyexaminerade sjuksköterskor i dag få mer än 24 000 kronor i ingångslön. Och så finns ju alltid Norge.

Hur ska du själv fira kvinnodagen

En fantastiskt bra fråga. Men kanske ska jag försöka känna mig extra stolt över att vara kvinna.