Det var i januari 2010 som Nyköpings kommun tog över hemsjukvården från landstinget. Sedan dess har 23 sjuksköterskor slutat. Tolv slutade förra året, två de senaste veckorna och nu alltså även Vårdförbundets förtroendevalda Louise Ramqvist Öhman.

– Vi är oroliga och maktlösa. Patienterna blir bara fler och fler men bemanningen ökar inte och det finns en gräns när man inte orkar längre. Vi har larmat på många olika nivåer men vi når inte fram. Det blir ingen åtgärd, vi känner inte att vi blir lyssnade på, säger Louise Ramqvist Öhman.

I december skrev Vårdfokus om en sjuksköterska som i ett anonymt brev till Socialstyrelsen berättade om underbemanning och bristande rutiner i hemsjukvården i Nyköping. Hon berättade anonymt av rädsla för repressalier.

För ett par veckor sedan gav Justitiekanslern, JK, en kammaråklagare i uppdrag att göra en förundersökning om brott mot meddelarfriheten och efterforskningsförbudet efter en anmälan om att en chef försökte ta reda på vem av sjuksköterskorna som hade pratat med tidningen.