I flera dagar har förhandlingarna pågått. Avtalstexter har bollats fram och tillbaka och i dag kunde de sista detaljerna lösas.

– Det är komplicerade frågor, men vi har haft mycket bra samtal och i dag är jag väldigt glad över att vi är i hamn, säger Vårdförbundets förhandlare Joakim Arnsberger.

Han vet dock inte om detta leder till att alla de specialistsjuksköterskor som sagt upp sig från biva nu tar tillbaka sina uppsägningar.

– Det bestämmer var och en, men min förhoppning är att alla väljer att stanna.

Det nya poänglöneavtalet innebär att hela den specialiserade intensivvården vid Skånes universitetssjukhus får samma typ av avtal som barnintensiven hade tidigare. Även nyanställda går in på samma avtal. Därmed får man den enhetlighet som både Vårdförbundet och sjuksköterskorna hela tiden önskat.

Det skulle kunna tolkas som en stor seger för Vårdförbundet och den kamp som har förts från biva-sjuksköterskornas sida. Men Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne vill i dag inte uttrycka sig i de termerna.

– Det här är ett ömsesidigt avtal som har krävt att båda parter har medverkat fullt ut och vi är väldigt nöjda med att förhandlingarna har förts så professionellt och konstruktivt. Visst har det varit hårda ord tidigare från bägge sidor, men just nu är vi bara nöjda med att vi kommit fram till detta.

Även Joakim Arnsberger anser att alla faktiskt har fått vad de önskade, nämligen att biva ska finnas kvar.

– Det känns extremt bra att få gå ut med den här nyheten till våra medlemmar och inte minst till alla de oroliga föräldrar och barn som är beroende av att biva fungerar, säger han.