– Han var lite ödmjukare den här gången. Sist han var här hade han alla taggar utåt.

– Ja, det kändes som om han lyssnade. Men något nytt hade han ju inte att komma med.

Chefen för Skånes universitetssjukhus i Lund, Jan Eriksson, har just lämnat ett intensivt och laddat möte med personalen på barnintensivenheten, biva, i Lund. Med på mötet fanns många av de 33 specialistsjuksköterskor som i protest mot att deras lokala arbetstidsmodell ensidigt har sagts upp av Region Skåne valt att lämna in sina avskedsansökningar.

Direkt efter mötet skyndar Jan Eriksson i väg till nästa möte. Han har så bråttom att han inte säger sig ha tid att svara på Vårdfokus frågor. Det enda han "avslöjar" innan han försvinner in i hissen på fjärde våningen i det stora barnsjukhuset är att han kom till mötet för att lyssna på personalen.

Och det bekräftas  av dem som var med i det propfulla personalrummet under eftermiddagen: Det kändes som att han lyssnade. Han var inte lika grabbig som sist, lite ödmjukare.

Men om någon av personalen hade väntat sig att sjukhusets egen befälhavare skulle komma med ett sockrat bud eller en konstruktiv lösning på den situation som biva just nu befinner sig i lär de ha blivit besvikna.

Inget mandat

Det de fick till svar var istället att sjukhuschefen inte har mandat att på egen hand lösa frågan. Det är det bara regionledningen som kan göra (läs produktionsdirektören Lars Kristensson och personaldirektören Ann-Sofi Bennheden).

Däremot kom Jan Eriksson, enligt personalen, med en vädjan till dem som sagt upp sig: "Sök inte andra jobb förrän vi har hittat en lösning på det här".

Men den vädjan tycker Vårdförbundet Skånes ordförande, Mats Runsten, inte att specialistsjuksköterskorna ska lyssna allt för mycket till.

– Det får ni naturligtvis själva avgöra. Men mitt råd är att ni självklart ska söka andra arbeten. Om, och det vet vi inget om ännu, det skulle bli nya förhandlingar som inte ger något resultat så står ni väldigt nära ett avslut på era anställningar utan ha nya jobb.

Mats Runsten var tillsammans med Vårdförbundets vice ordförande, Pia Arndorff, med under hela mötet med sjukhuschefen. Tillsammans gick de igenom läget med specialistsjuksköterskorna efteråt.

Trots alla påtryckningar från chefer, sjukhus- och regionledningen, regionpolitiker – och i viss mån oroliga föräldrar – är de fortfarande fast beslutna att inte ta tillbaka sina uppsägningar. Inte förrän de får ett avtal som liknar det som arbetsgivaren på eget bevåg har sagt upp.

Men först måste i så fall förhandlingarna återupptas med Vårdförbundet. Om eller när en förhandlingsförfrågan kommer från regionledningen är det ingen som vet, men Mats Runsten lär inte bli förvånad om det sker redan i början på nästa vecka. För det hastar. I april går uppsägningstiden ut för flertalet av de specialistsjuksköterskor som lämnat in sin avskedsansökan.