De senaste dagarna har turbulensen kring specialistsjuksköterskorna på barnintensiven i Lund ökat, inte minst på internet. Flera politiker har hamnat i skottlinjen och i dag avgick oppositionspolitikern Eric Hammarbro (S), ersättare i vård- och omsorgsnämnden i Lund, efter att ha skrivit olämpliga inlägg på Facebook.

Det som fick bägaren att rinna över inom hans parti var det här inlägget från Hammarbro: "Med risk för att bli påhoppad vill jag hävda att sköterskorna är den grupp i samhället, tillsammans med lärarna, som överskattar sin egen roll å det grövsta".

Lars Goedecke vägrar hoppa av

Någon som däremot vägrar hoppa av, trots uppmaningar från sitt eget parti, är miljöpartisten Lars Goedecke. Det var han som i den film som Vårdfokus publicerat på webben påstod att sjuksköterskorna tjänar upp emot 80 000 kronor, något som väckte kraftiga reaktioner. I går klargjorde han att han tänker sitta kvar, trots att han inte längre har partikamraternas förtroende. Själv tror och hoppas han att stormen snart blåser över.

Regionrådet försvarar lönerna

Nu kommenterar regionrådet Carl–Johan Sonesson (M) konflikten. I sin egenskap som ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd försvarar han sjuksköterskornas lönenivå och menar att konflikten inte handlar om det.

– Det har blivit en konstig diskussion om att de skulle tjäna 60-80 000 kronor. Men det handlar om en helt annan nivå och jag tycker det är viktigt att föra fram det i debatten. Sjuksköterskornas löner ligger helt rätt i förhållande till det kvalificerade jobb som de gör, säger Carl–Johan Sonesson till Vårdfokus.

Enligt honom handlar inte förhandlingarna som just återupptagits mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren om att sänka några löner, utan om att minska spretigheten i antalet poängavtal.

Sympatiserade med kritiserat Facebookinlägg

Samtidigt var han en av dem som tryckte "gilla" på ett annat kritiserat Facebookinlägg som partikamraten Ulla Stålberg skrivit och senare bett om ursäkt för. I hennes inlägg jämförde hon sjuksköterskornas löner och veckoarbetstid med sin egen och efterlyste mer fakta på bordet. Carl–Johan Sonesson tillbakavisar att hans gillaklick, som han senare ångrade, skulle betyda att han anser att sjuksköterskorna tjänar för mycket.

– Det jag gillade var hennes kommentar att sjuksköterskor ska ha bra betalt och att det vore bra med fler siffror. Men när det sedan kom fler kommentarer med helt orimliga resonemang ville jag inte längre vara med, säger Carl–Johan Sonesson.