I filmsekvensen, inspelad under en aktion för nätverket Rädda vården, påstår Lars Goedecke att sjuksköterskorna som sagt upp sig från barnintensiven tjänar 60 000-80 000 kronor i månaden och fortsätter: "Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig."

Nu kommer reaktioner från hans egna parti: Regionrådet Anders Åkesson ringer till Vårdfokus och vill framhålla att Lars Goedeckes uttalande inte är i enlighet med vad Miljöpartiet tycker. "Han måste ha missförstått", säger Anders Åkesson.

- Jag var själv tidigare sjuksköterska och kan förstå om de känner sig kränkta av hans uttalande.  Det är ett kvalificerat arbete de gör på biva och det är klart att de ska ha betalt för det. Jag hoppas vi ska hitta en lösning så att alla blir nöjda, säger han. 

Fastlåst läge som upprör

Problemen med den nationella hjärtsjukvården för barn på biva i Lund har blivit en riksnyhet och upprör många. 33 av intensivvårdssjuksköterskorna sade upp sig som en reaktion på att arbetsgivaren tog bort deras lokala arbetstidsmodell, utan samverkan och utan att diskutera vilka problem det för med sig med sjuksköterskorna.

Nu börjar nedräkningen till att deras uppsägningar går igenom. Om någon dryg vecka slutar ett flertal, om inte förhandlingar kan få dem att ändra sig. Specialistsjuksköterskorna har erbjudits att få behålla sin arbetstidsmodell, men nyanställda skulle inte få samma erbjudande. Det har fått biva-sjuksköterskorna att hålla fast vid sina uppsägningar.