De senaste siffrorna från TCO visar att Vårdförbundet framför allt tappar yrkesaktiva medlemmar, 1 431 personer under förra året. Med studenter och pensionärer inräknat förlorade Vårdförbundet 2 260 medlemmar under 2012.

Den dystra statistiken är inte okänd för Vårdförbundets ledning. Arbete pågår redan nu för att försöka bromsa den negativa utvecklingen.

Troliga orsaker

Vice förbundsordföranden Pia Arndorff lyfter fram två troliga orsaker till missnöjet bakom medlemstappet. Vårdförbundet är inte tillräckligt tillgängligt för medlemmarna och det förbundet faktiskt bidrar med är för okänt, anser hon.

– Medlemmarna måste känna att vi finns till för dem och vi måste visa tydligare vad vi faktiskt gör och vilken betydelse vi har.

Stora organisationsförändringar som ska göra avståndet mellan medlemmarna och Vårdförbundet mindre är på gång. Det här handlar om ett långsiktigt arbete som ska bygga på vad medlemmarna vill ha ut av sin organisation, berättar Pia Arndorff.

På kort sikt är en stor och viktig förändring starten av Vårdförbundet direkt – tjänsten dit medlemmar ska kunna vända sig och snabbt och enkelt få svar på sina frågor.

TCO ökar

Trots att Vårdförbundet tappar ökar totalt sett antalet medlemmar inom TCO. Bakom ökningen står framför allt Unionen. En snabb titt på Unionens hemsida och du får direkt budskap som "vi hjälper dig att utvecklas" och "allt som ingår i medlemskapet". Här är det tydligt varför du ska vara medlem.

Varför ökar Unionen och inte Vårdförbundet?

– Unionen har medlemmar i ett bredare spektrum, Vårdförbundet är också en yrkesorganisation. Vi kan inte gå ut och rekrytera på stan. Vi måste koncentrera oss på att de medlemmar som redan finns hos oss tycker att det är en viktig organisation att stanna kvar i och att de nya som utbildar sig också känner att det är viktigt att vara med.

Varför är det viktigt att vara med i Vårdförbundet?

– Tillsammans kan vi förändra villkoren för att arbeta i vården och påverka hur framtidens vård ska se ut.