I går gick Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala som första storsjukhus ut offentligt med att nyanställda nyutexaminerade sjuksköterskor kan få 25 000 kronor i månaden i lön.

Björn Eriksson, ordförande för sjuksköterskornas studentförening i Uppsala, ställde frågan i ett mejl till sjukhusdirektören Lennart Persson, om Akademiska sjukhuset nu generellt erbjuder 25 000 kronor i ingångslöner. Han fick det här svaret:

"Tack för ditt mail. Jag har kollat upp löneläget för nyutexaminerade sjuksköterskor och kan bekräfta att ingångslönerna ligger på ca 25 000 kr, med vänliga hälsningar Lennart."

Nytt budskap

Svaret innebär en stor skillnad mot tidigare då sjukhuset hårdnackat hållit fast vid ingångslöner på 22 000 kronor i månaden. HR-direktören Inger Thorén gick senare ut och nyanserade uppgiften från sjukhusdirektören. Enligt henne har "ett antal" nyutbildade sjuksköterskor hittills fått 25 000 kronor i lön. Hon säger också att det inte handlar om någon generell ingångslön.

Men lovat är lovat, anser Vårdförbundet, och går på det sjukhusdirektören Lennart Persson skriver i sitt mejl, att den generella lönen för nyutbildade på Akademiska nu ligger runt 25 000 kronor i månaden.

– Har han sagt det så är det så. Det är den linje vi kommer att köra, säger Monica Hedström Carlson som är Vårdförbundets avdelningsordförande i Uppsala.

Får det här konsekvenser för den allmänna lönestrukturen på sjukhuset?

– Naturligtvis får det konsekvenser. Sakta men säkert kommer lönerna att röra sig uppåt för alla andra också. Det är något sjukhusledningen måste ha med i beräkningen.

Högre lön åt alla

Nu kommer Vårdförbundet i Uppsala att driva frågan om högre löner för alla ännu hårdare, berättar Monica Hedström Carlson.

Hittills har ingen respons kommit från landstinget, men stängda vårdplatser och en brist på omkring 130 sjuksköterskor kan tvinga fram en förändring. Nu är alltså en bra tid att kräva högre lön om du är sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Sjukhuset måste göra något åt situationen. Ta upp din lön till diskussion, särskilt om du byter jobb, säger Monica Hedström Carlson.