I morgon ska riksdagen fatta beslut om ett lagförslag som innebär att reklam för modersmjölksersättning riktad till allmänheten ska förbjudas. Nu uppmanas riksdagsledamöterna att rösta nej av professor Agnes Wold vid Göteborgs universitet, överläkare och specialist i klinisk immunologi och bakteriologi.

"De som flaskmatar ska tvingas läsa att amning är överlägsen varje gång de tillreder mat åt sitt barn. Förutom att det är grymt, är det nonsens", skriver Agnes Wold  på DN debatt.

Flaskmatning

Hon anser att lagförslaget begränsar tryck- och yttrandefriheten och är en reaktion på omoralisk reklam för flaskmatning i fattiga länder för 40 år sedan .

I Sverige har nästan alla dagens 40-åringar fått bröstmjölksersättning och de mår bra. Det saknas bevis för att den föreslagna lagen skulle göra svenska folket friskare. Visserligen skyddas ammade barn mot infektioner, men deras immunsystem får samtidigt mindre stimulans, enligt Agnes Wold.

Omröstning

Agnes Wold uppmanar riksdagsledamöter som förespråkar individens frihet, ett vetenskapligt förhållningssätt och kvinnors rätt att bestämma över sin kropp att i morgon rösta mot lagförslaget.