Priset delas ut av föreningen Hematologisjuksköterskor i Sverige,Hemsis. Det är personal som arbetar på kliniker som bedriver hematologisk vård som får nominera en kollega till priset.

– Priset är väldigt hedrande. Att det är kolleger som nominerar är flott. Det känns varmt och gott med en kultur där man kan berömma varandra.

Margareta Troeng arbetar på hematologi- och koagulationskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Rösten stockar sig när hon berättar om det gensvar hon fått sedan utnämningen lades ut på Regions Skånes intranät.

– Här har man gått dag ut och dag in och möts sedan plötsligt av så mycket värme. Patienter med anhöriga från hela Skåne mejlar mig, jag blir väldigt tagen.

Kollegan som nominerade Margareta Troeng poängterade bland annat hennes förmåga att driva igenom förändringar och kvalitetsförbättringar på kliniken och att hon är en stor inspiratör och källa till trygghet för sina kollegor och för patienterna på kliniken.

Vad är tjusningen med ditt jobb?

– Det har alltid varit speciellt för mig att vara hematologsjuksköterska. Hematologin är så komplex, vår omvårdnad gör skillnad och man vill hela tiden lär sig mer om hur man kan stödja patienten ännu bättre. Jag kommer aldrig att ha lärt färdigt, säger hon.

Vad i nomineringen är du mest stolt över?

– Det om CVK:n. För patienterna i hematologin är det livsviktigt att den är i ordning och fungerar. Och studenterna, det är en stor glädje att få slussa in nya sjuksköterskor i hematologin.

Priset består av 3 000 kronor, betald avgift till Hemsis utbildningsdagar, gratis medlemskap föreningen nästa år och diplom. I år tillkom dessutom 5 000 kr från Blodcancerförbundet.