Kampanjen "Inte under 24 000" som började som ett löneupprop bland sjuksköterskestudenter har spridit sig över landet och blivit framgångsrikt på flera ställen.

Nyligen blev till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala först med att erbjuda nyanställda nyutexaminerade sjuksköterskor 25 000 kronor i månaden i lön. Samtidigt har alla grundutbildade sjuksköterskor fått ett större lönepåslag under året.

Missnöjet pyr

På Sunderby sjukhus i Luleå är lönen inte lika hög, men nyutexaminerade har fått upp sin grundlön till åtminstone 23 000 kronor per månad. Det har dock orsakat upprörda känslor bland de mer erfarna sjuksköteskorna som har samma eller till och med lägre lön.

Fem av tio nattsjuksköterskor på ortopeden sagt upp sig i protest i likhet med sjuksköterskor på kirurgen och medicin, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Och fler överväger att göra samma sak.

Följden blir inte bara att sjukhuset tappar erfaren personal, vårdplatser har behövts stängas på exempelvis infektion och intensiven. Trots det är beskedet från ledningen att lönesättningen är individuell och att det inte finns några pengar att skjuta till för dem som redan arbetar på sjukhuset.