Martin Lima de Faria såg fram emot att fylla 50. I stället gick han upp i vikt, fick panikångest och blev lämnad av sin fru. Ur det föddes idén att skicka in ett litet team i kroppen som kunde rensa bort allt elände och måla det svarta hjärtat rött igen. Och sedan dokumentera det hela.

Sagt och gjort. Efter att ha skaffat alla nödvändiga tillstånd, steg han in på röntgenavdelningen i Uppsala och svalde sina specialtillverkade minifigurer med ett glas vatten.

Överraskad röntgenpersonal

Röntgensjuksköterskan Ann Engström Pirilä är en av dem som fick en minst sagt annorlunda dag på jobbet.

Ann Engström Pirilä Ann Engström Pirilä. Foto: Akademiska sjukhuset

– Ärligt talat, vad är det som pågår, tänkte jag. Å andra sidan är vi ju vana vid att den ena dagen inte är den andra lik, säger hon.

Uppdraget var roligt, men samtidigt svårt eftersom de bara fick en chans att ta bilderna. I samma ögonblick som Martin svalde sina figurer togs en snabb genomlysningsbild. Fotona ni ser här är alltså på riktigt, däremot har Martin efterbehandlat dem i Photoshop, lagt på färg och rätat upp de gubbar som låg huller om buller.

Intäkterna till Barncancerfonden

Röntgenkonsten visades exklusivt på Röntgenveckan i Uppsala och i vinter blir det en större utställning i samarbete med Barncancerfonden, dit alla intäkter ska gå.

Martin Lima de Faria är nöjd med bilderna – och effekten.

– Jag mår mycket bättre nu!

Se deras bilder: 

"Heart makeover"

Foto: Martin Lima de Faria/Akademiska sjukhuset Klicka på bilden för full storlek

 Burning throat
Foto: Martin Lima de Faria/Akademiska sjukhuset
 Klicka på bilden för full storlek

Stomach rescue
Foto: Martin Lima de Faria/Akademiska sjukhusetKlicka på bilden för full storlek