Bryssel-uppropet "Tillsammans för ett Europa fritt från prostitution" lanserades i Europaparlamentet i december i fjol av Europeiska kvinnolobbyn, EWL, och stöds av 200 kvinnorättsorganisationer från 27 medlemsstater plus Norge, Island, Makedonien, Québec och Argentina.

Tolv svenskar

– Uppslutningen visar tydligt att avskaffandet av prostitution är något många önskar i hela Europa, men EU:s politik mot trafficking kommer inte att nå resultat så länge sexköpare och kopplare går straffria, sa Mikael Gustafsson, en av de tolv svenska undertecknarna, på en presskonferens i Europaparlamentet i går.

De 49 parlamentsledamöterna som skrivit under uppropet kommer från olika EU-länder och från alla de större partigrupperna. Kriminalisering av alla former av koppleri, inga repressiva åtgärder mot de prostituerade, utveckling av alternativ, exit-program för de drabbade och förbud mot sexköp är några av deras rekommendationer till EU:s medlemstater.

Del av kampanj

– Alla som vet något om verkligheten för hundratusentals kvinnor som fastnat i prostitution i Europa kan inte låta bli att stödja uppmaningen från EU och dess medlemsstater, sa Viviane Teitelbaum, ordförande för Europeiska kvinnolobbyn på presskonferensen som var ett led i EWLs kampanj "Tillsammans för ett Europa fritt från prostitution".