Farliga lås i Lunds psykiatrihus byts ut

Farliga lås i Lunds psykiatrihus byts ut
Under veckan har låsen i det nya psykiatrisjukhuset i Lund bytts ut eller justerats så att de inte kan blockeras inifrån. Arkivbild: Colourbox

Ett och ett halvt år efter att personalen slog larm har arbetsgivaren gett med sig.

Som Vårdfokus tidigare berättat har personalen i Lunds nya psykiatrihus länge oroat sig för de lås som patientrummens dörrar och toaletter utrustats med. De går visserligen att öppna utifrån, men kan lätt blockeras om patienten väljer att stoppa in någonting i nyckelhålet.

Om det är risk för patientens liv kan personalen i så fall inte komma in i rummet. Och risken finns att personal som befinner sig inne hos en hotfull patient inte kan få hjälp utifrån.

Redan i mars 2012 gjorde personalen ledningen uppmärksam på problemet. Men in i det längsta har det hävdats att låsen inte behöver bytas.

Till slut fick personalen och deras fackförbund nog. Tillsammans med Kommunal, Psykologförbundet och Akademikerförbundet SSR lämnade Vårdförbundets huvudskyddsombud in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Borde ha lyssnat tidigare”

Efter en hel del diskussioner med de fackliga företrädarna har arbetsgivaren nu förklarat att låsen ska bytas eller justeras så att de inte går att manipulera.

– Det är alldeles utmärk. Men man borde ha tagit till sig personalens oro från början. Många har gått runt med en stor klump i magen. De har varit oroliga både för sin egen säkerhet och för patienternas, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud Ingela Gjomakaj.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida