I studien från Sahlgrenska akademin gav forskarna möss en substans liknande det hormon, GLP-1, som frisätts när vi äter och gör att vi känner oss mätta. Substansen blockerade nikotinets belöningseffekt.

– Belöningen är en viktig anledning till att vi blir beroende. Vi tror därför att läkemedel som fungerar på samma sätt som GLP-1 kan ha god effekt mot nikotinberoende. Det är en helt ny infallsvinkel, säger Elisabet Jerlhag, en av forskarna bakom studien.

Forskargruppen ser upptäckten som en viktig pusselbit för att förstå vad som händer i hjärnan vid olika typer av beroende. Eftersom det redan finns diabetesläkemedel som fungerar som GLP-1 hoppas de att deras forskning ska leda till nya läkemedel som kan stimulera samma delar av hjärnan som GLP-1 och användas för att hjälpa personer med nikotinberoende.

Var tionde svensk röker dagligen och statistiskt sett kommer hälften av dem att dö i en sjukdom orsakad av rökningen.

Artikeln The glucagon-like peptide 1 analogue Exendin-4 attenuates the nicotine-induced locomotor stimulation, accumbal dopamine release, conditioned place preference as well as the expression of locomotor sensitization in mice är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PlosOne.