För en tid sedan blev de nordiska livsmedelsrekommendationerna klara. Med dem som underlag meddelar i dag Livsmedelverket att de nu ändrar de svenska rekommendationerna.

Fokus är på att vi ska äta rätt fett och kolhydrater, snarare än hur mycket av vardera.

Bra fetter är raps- och olivolja och mjuka matfetter.

Nyttiga kolhydrater är fullkorn och fiber men inte socker eller vitt mjöl.

Fått kritik

För många kommer det inte som en nyhet, utan är tvärtom väl omskrivet och debatterat. Livsmedelsverket har fått kritik för sin tröghet i att anamma nya rön.

– Det finns en förlegad bild av att våra råd handlar om att man ska äta lite fett, men det har vi inte sagt på länge, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord.

De nya rekommendationerna baseras på en stor vetenskaplig genomgång av hur vi kan äta mer hälsosamt och då handlar det inte främst om enstaka näringsämnen och livsmedel, utan att ändra kostmönster.

– Många uttalar sig om mat och det kan vara svårt för folk att veta vad man ska tro. Men Livsmedelsverket är oberoende av särintressen, säger Stig Orustfjord.

Mer D-vitamin och selen

Särskilt omdebatterat har svenskarnas brist på D-vitamin varit det senaste året. I Nordens mörka klimat har både barn och vuxna behov av mer D-vitamin i kosten. Nu höjs det rekommenderade intaget för barn över två år samt för vuxna.

– Vi behöver titta närmare på hur människor ska kunna öka intaget. Det behövs säkerligen olika åtgärder, exempelvis berikning av livsmedel och ändrade matvanor med mer fisk, säger Stig Orustfjord.

Livsmedelsverket rekommenderar även mer selen i kosten.

Samma råd i de nordiska länderna

De nordiska länderna har haft gemensamma näringsrekommendationer sedan 1980. Befolkningarna har liknande klimat, matvanor och även sjukdomsmönster.

Rekommendationerna används bland annat för att arbeta fram riktlinjer för skolmat och mat i äldreomsorgen.

De används också som underlag för nyckelhålsmärkning och används i folkhälsopolitiken.