Det var i går som ledningen i Region Skåne meddelade att regionens helägda bolag Skåne Care misstänks för att på oklara grunder ha fört över 1,7 miljoner kronor till ett utländskt bolag.

Mycket mer än så ville ledningen inte säga vid den presskonferens som hölls. Men enligt vad källor uppgett till tidningen Sydsvenskan ska pengarna ha betalats till en mellanhand för att kunna sälja sjukvård till den libyska staten.

Hösten 2011 skrev Skåne Care, vars affärside är att exportera skånsk sjukvård, ett avtal med den libyska staten om att ge sjukvård åt skadade libyska soldater. Ett femtiotal patienter togs emot på sjukhusen i Hässleholm, Kristianstad och Lund. För detta fick bolaget cirka 50 miljoner kronor i betalning.

Men enligt Sydsvenskan betalade Skåne Cares ledning en mellanhand för att få tag på patienterna. Det är till denna mellanhand som de 1,7 miljoner kronorna ska ha betalats ut, vilket kan stå i strid med libyska korruptionslagar.

I går anmäldes händelsen av regionledningen till den svenska Ekobrottsmyndigheten som ska avgöra om utbetalningarna även strider mot svensk lag.