Antalet lediga jobb för röntgensjuksköterskor har ökat kraftigt i Sverige det senaste året. Just i dag finns det 25 annonser för röntgensjuksköterskor i Arbetsförmedlingens platsbank. Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset samt landstingen i Jönköping och Kalmar hör till dem som har ett flertal lediga jobb att erbjuda.

Köerna växer

I Kalmar har bristen lett till att röntgenutrustningen inte kan utnyttjas fullt ut och köerna till vissa undersökningar växer.

– Vi behöver röntgensjuksköterskor, och vi behöver folk som vill utbilda sig till yrket, säger Magnus Persson, basenhetschef på den radiologiska kliniken i Kalmar, till P4 Kalmar.

Enligt Sveriges Radio har personalen fått jobba mycket övertid för att minska väntetiderna. Under sommaren kallades pensionerad personal in som vikarier, för att de ordinarie skulle kunna få semester.

Ohållbart i längden

Lena Karlsson, röntgensjuksköterska på radiologiska kliniken i Kalmar, varnar för att situationen är ohållbar i längden.

– Du blir ju trött och det kan tyvärr resultera i sjukskrivningar för att du inte orkar. Personligen har jag klarat mig väldigt bra, men jag har kollegor som har blivit sjukskrivna av olika anledningar, säger hon, till P4 Kalmar.

Brist i hela landet

Specialistutbildningen till röntgensjuksköterska i Växjö lades ner 2008 och ända sedan dess har sjukhusen i länet haft stora problem med bemanningen. Men röntgensjuksköterskor saknas på många håll i Sverige.

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass har antalet lediga jobb ökat kraftigt det senaste året och de kommande åren väntas brist på röntgensjuksköterskor i hela landet.