– Vinsten för patienterna är tätare kontroller och uppföljning. Vi siktar på en gång i kvartalet i stället för som nu, ett par gånger om året, berättar en av initiativtagarna, professor Karin Piehl Aulin, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Reumatologkliniken vid Danderyds sjukhus.

Att genomföra ledstatus hos en reumatiker innebär att manuellt känna igenom alla leder för att göra en bedömning av läget.

21 sjuksköterskor från hela landet har deltagit i en tvådagarsutbildning i ledstatus som hölls under september. En av dem var sjuksköterskan Elisabeth Allenbrant som arbetar på Danderyds sjukhus.

– Det är stimulerande och utvecklande för oss att få den här utbildningen, men framför allt gynnar det patienterna som får möjlighet att komma hit oftare vilket leder till att vi snabbare kan anpassa medicinering och vård, så att den blir så effektiv som möjligt, säger hon.

När den teoretiska delen av utbildningen nu är avklarad går sjuksköterskorna bredvid en reumatolog och genomför minst 50 patienters ledstatus, innan de får göra det på egen hand.