Trots att det är positiva resultat som redovisas i årets ekonomirapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, har landets kommuner och landsting besvärliga år framför sig, konstaterar SKL:s ekonomer.

– Vi går nu in i en period där investeringar och de demografiska behoven i kommuner och landsting ökar kraftigt. Det kommer att ställa stora krav på att hålla igen på kostnader och att anpassa verksamheterna, säger Anders Knape, ordförande för SKL.

Kostnaderna ökar

Barnen i skolan är på väg att bli fler, befolkningen åldras och behöver mer omsorg, precis som de slitna offentliga byggnaderna. Den tekniska utvecklingen inom vården kostar också pengar.

Enligt SKL:s ekonomirapport har Sveriges kommuner och landsting svårt att få ihop budgetarna för nästa år. Trots det väljer få att höja skatten. Men för att klara välfärden kommer det inte att räcka med att spara. Landstingen och även vissa kommuner kommer enligt SKL:s ekonomer att tvingas till skattehöjningar de närmaste åren. SKL anser också att staten måste skjuta till mer pengar.

Statliga pengar

– Dilemmat för kommuner och landsting är att även om resultatet i dag är positivt så finns inte utrymmet för ambitionshöjningar eller att öka investeringarna de närmaste åren om inte en uppskrivning av de generella statsbidragen sker, säger Anders Knape.