Äldrevårdsskandal rullas upp i Örebro

De gamla och dementa på äldreboendet Elgströmska huset blir så dåligt skötta att tre av fyra sjuksköterskor nu valt att säga upp sig, ovilliga att fortsätta ta ansvar för omvårdnaden. UPPDATERAD 13:30.

– Det finns näst intill inga förutsättningar att bedriva en god och säker vård på Elgströmska i dag. Det är väldigt allvarligt, säger Sahra Strandberg, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Örebro som begärt att arbetet på äldreboendet ska stoppas från och med i dag på grund av allvarliga risker för medlemmarnas hälsa.

Hittills har inte företaget Attendo som driver boendet reagerat på begäran. Det blir nu en fråga för Arbetsmiljöverket att avgöra ifall äldreboendet behöver stängas eller inte.

Resursbrist under flera år

Under flera år har personalen på äldreboendet Elgströmska huset försökt få gehör för hur underbemanning och resursbrist går ut över de gamla som de är anställda att vårda, skriver Nerikes Allehanda.

Chefsbyten, outbildade vikarier, brist på material och personal, övertidsarbete och allmän besparingsiver.

– På midsommarafton fick tio brukare dela på en liter jordgubbar eftersom de var så dyra. Det skulle de anhöriga veta, berättar en anställd för Nerikes Allehanda.

Attendo får inte förnyat kontrakt

Fall av misskötsel har lett till lex Maria-anmälningar och Attendo care har inte fått sitt kontrakt förnyat av Örebro kommun  eftersom omsorgen på äldreboendet inte lever upp till gällande krav på kvalitet. Kontraktet går ut nästa sommar, men frågan är om boendet kan drivas vidare ända tills dess.

I veckan har fackförbundet Kommunal infört skyddsstopp, vilket innebär att undersköterskor inte längre får ta på sig delegerade uppgifter som att dela ut medicin och linda ben. Samtidigt har tre av fyra sjuksköterskor på boendet valt att säga upp sig eftersom de inte längre upplever att de kan ta ansvar för omvårdnaden av de äldre.

– Vi har en arbetsgivare som inte förhåller sig till några regler eller avtal. Sjuksköterskorna bli beordrade att jobba dubbla pass hela tiden, de får inte ut sina raster och det är mycket ensamarbete, berättar Sahra Strandberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida