På tre timmar ringde den aggressiva patienten 200 samtal till sjukhusväxeln för att nå personal på en medicinsk vårdavdelning på Falu lasarett. Samtalen gjordes en kväll i augusti och två kvällar senare ringde han avdelningens jourtelefon 87 gånger.

Även personliga besök

Den aggressiva mannen hotar att skjuta några av avdelningens personal, till och med meja ner dem. Han säger att han ska vänta på dem när de slutar arbetet, kallar dem fula saker, framför sexuella hot, och har också uttalat hot mot personalens barn.

Mannen har också dykt upp på avdelningen och varit aggressiv och hotat personalen.

Problemen på den medicinska vårdavdelningen på Falu lasarett började redan i våras men har eskalerat. Tidvis har mannens påringningar blockerat avdelningens ingående telefonlinje för jourverksamheten, en linje som måste fungera dygnet runt.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Enligt landstinget har mängden telefonsamtal, hotelserna och trakasserierna blivit ett allvarligt arbetsmiljöproblem och de anställda som drabbats är allt för rädda för att våga polisanmäla mannen.

I den tillbudsanmälan som skickats till Arbetsmiljöverket beskrivs blockeringen av jourlinjen som en patientsäkerhetsrisk när patienter med allvarliga hälsoproblem inte kan komma i kontakt med avdelningen. Och det i sin tur innebär en stor psykiskt press på personalen.